V

dnešní digitální době je vlastní web pro mnohé z nás nutností, ať už v rámci propagace svého podnikání, nebo jako své online vizitky a prezentace. Už naštěstí dávno neplatí, že za vytvoření webu necháte půl výplaty. Existuje mnoho bezplatných nástrojů a platforem, které umožňují i těm nejméně zkušeným uživatelům vytvářet svůj vlastní prostor na internetu. Pojďme se společně podívat, jaké máte možnosti při tvorbě webu zdarma.

Nevýhody webu zdarma

Než vám blíže představíme konkrétní nástroje, které můžete při tvorbě webu zdarma využít, musíme vás varovat - bezplatné weby mají řadu nevýhod, a ne vždy jsou tak tou nejlepší volbou. Zadarmo zkrátka ani kuře nehrabe, a v případě bezplatných možností je tak nutné počítat s řádkou omezení, které vám mohou pěkně znepříjemnit život. Jde například o:

  • Subdoménu, která nepůsobí právě profesionálně,
  • Omezené úložiště,
  • Omezené možnosti přizpůsobení vzhledu,
  • Reklamy,
  • Horší dohledatelnost,
  • Nižší důvěryhodnost,
  • Omezenou zákaznickou podporu.

Přestože weby zdarma jsou vhodné pro začátečníky nebo pro jednoduché projekty, měli byste tyto nevýhody pečlivě zvážit a rozhodnout se podle vašich potřeb a očekávání. Pro větší kontrolu a flexibilitu může být vhodné přejít na placenou variantu, nebo alespoň zvážit vlastní hosting s vlastní doménou, který vás vyjde sotva na pár stovek ročně

Webnode - nástroj na tvorbu webu zdarma

Co zvážit při tvorbě webu zdarma

Celé řadě výše zmíněných problémů můžete předejít pečlivým výběrem nástroje, který pro bezplatnou tvorbu webu zvolíte. Zvážit byste měli zejména následující klíčové faktory:

  • Přívětivé uživatelské rozhraní: Zvolte nástroj s intuitivním a snadno použitelným uživatelským rozhraním. To je zejména důležité hlavně tehdy, pokud nemáte valné zkušenosti s tvorbou webových stránek.
  • Design a šablony: Prohlédněte si nabídku designů a šablon a vyberte nástroj, který poskytuje šablony v souladu s vaší představou o vzhledu webu. 
  • Možnosti přizpůsobení: Zjistěte, jaké možnosti přizpůsobení nabízí nástroj. Měl by vám umožnit nastavit barvy, fonty, layouty a další designové prvky dle vašich potřeb.
  • Funkční rozšíření a widgety: Zvažte, jaká rozšíření jsou pro vás důležitá, a zda je bezplatný nástroj nabízí. Jde například o formuláře, sociální média, obrázky atd.
  • Podpora e-commerce: Pokud plánujete provozovat e-shop, ujistěte se, že nástroj podporuje e-commerce funkce i v bezplatné verzi.
  • Omezení a reklamy: Nechcete mít na svém webu reklamy? V tom případě si pečlivě přečtěte omezení a podmínky bezplatné verze, včetně toho, zda bude na vašem webu zobrazena reklama poskytovatele služby. Některé platformy umožňují odstranění reklam pouze v placených verzích.
  • SEO možnosti: Zvažte, jaké máte možnosti v rámci optimalizace pro vyhledávače. Pokud nepíšete web jen sami pro sebe, je důležité, aby byl snadno dohledatelný.
  • Podpora: Zkontrolujte, jaká je dostupnost a kvalita podpory. I když tuto službu pravděpodobně v bezplatné verzi nezískáte ve vysoké míře, je dobré vědět, kam se obrátit, pokud se vyskytnou problémy.
  • Responzivita: V dnešní době je důležité, aby se váš web byl dobře zobrazoval i na různých zařízeních, včetně mobilních telefonů a tabletů. 
  • Přechod na placenou verzi: Mějte na paměti, že vaše potřeby se mohou v budoucnu změnit. Zvažte, jak snadná je na dané platformě migrace na jinou platformu nebo přechod na placenou verzi.

Bezplatné webové editory

Bezplatných webových editorů dnes najdeme poměrně hojné množství, samozřejmě v různé kvalitě. Pojďme se na některé z nich společně podívat.

Webnode

VYZKOUŠEJTE WEBNODE ZDARMA

Pokud vás zajímají bezplatné možnosti, jak vytvořit web, po obyčejném zadání příslušných klíčových slov do vyhledávače bude Webnode pravděpodobně jednou z prvních možností, kterou vám Google vyplivne. Jedná se o původně českou firmu, která si během let svého fungování získala skutečně miliony spokojených uživatelů. Jejich přízeň si Webnode získal hlavně jednoduchým uživatelským rozhraním, ve kterém je tvorba webu hračka i v případě, že nepatříte mezi velké počítačové mágy. Zvládne to zkrátka úplně každý.

Vzhledem k tomu, že se dnes bavíme o bezplatné verzi, kterou Webnode nabízí, je potřeba počítat s nějakými těmi omezeními. Tou je primárně to, že při provozování webu v bezplatném režimu se musíte spokojit se subdoménou. I v případě, že byste doménu měli zakoupenou jinde, použít ji můžete pouze za předpokladu, že si pořídíte alespoň základní balík. Zároveň se nevyhnete reklamě, která je překvapivě i u některých placených balíků.  

U bezplatné verze chybí například také provoz e-shopu, vícejazyčné verze stránky, více místa pro vlastní soubory a obrázky či přednostní zákaznická podpora.

Mozello - nástroj na tvorbu webu zdarma

Mozello

VYZKOUŠEJTE MOZELLO ZDARMA

Zatímco Webnode se u nás těší velké popularitě, Mozello patří spíše k méně známým nástrojům. To mu však rozhodně neubírá na kvalitě. Právě naopak. Vzhledem k principu tvorby webu na tomto editoru bude ideální volbou pro všechny, kterým nevyhovují klasické šablony, jelikož mají jasnou představu, jak by měl výsledek vypadat. Během pár kliknutí můžete změnit rozvržení jednotlivých prvků či jejich vzhled.

Ani tentokrát se nedočkáte možnosti použití vlastní domény, nezměníte ani ikonu stránky. Počítat musíme také s opravdu malým úložištěm. Na druhou stranu vás ani v bezplatné verzi nebudou obtěžovat nevzhledné reklamy, těšit se můžete také na možnost vícejazyčných verzí webu. V neposlední řadě lze i v bezplatné verzi připojit e-shop, ačkoliv v omezeném režimu pěti produktů. V e-commerce jsou omezené také marketingové možnosti, export objednávek či třeba možnost využití slevových kódů. 

Weebly

VYZKOUŠEJTE WEEBLY ZDARMA

Podobně jako výše zmiňované Mozello funguje také americké Weebly - namísto šablony jednoduše přetahujete na prázdnou stránku editoru jednotlivé prvky, které si můžete dále přizpůsobit svým představám. Podobný je mu i v dalších ohledech, například v tom, že v bezplatné verzi se budete muset spokojit se subdoménou či omezenou zákaznickou podporou (která mimochodem nepodporuje češtinu). Na druhou stranu lze však připojit e-shop s výrazně většími možnostmi (například slevovými kódy, neomezeným množstvím produktů a SEO). 

Weebly - nástroj na tvorbu webu zdarma

Squarespace

VYZKOUŠEJTE SQUARESPACE

Pokud zvažujete, že časem přejdete na placenou alternativu, a bezplatný web zřizujete hlavně proto, abyste si tvorbu webu tak trochu osahali, dobrou volbou bude zahraniční Squarespace. Ten už na první pohled zaujme nádherným designem, který jde s dobou, a velkým výběrem šablon, mezi kterými určitě najdete tu pravou pro váš web. Bohužel je třeba počítat s tím, že platforma nepodporuje češtinu, a budete tak potřebovat alespoň základy angličtiny. Bez té se neobejdete nejen při vznesení dotazu na podporu, ale také při samotné registraci a tvorbě webu.

Zároveň je na místě dodat, že Squarespace nenabízí bezplatnou verzi jako takovou, ale pouze free trial na čtrnáct dní. Pak budete muset přejít na některý z placených tarifů, které v ceně zahrnují nejen samotný editor webu, ale také doménu na rok zdarma (při roční platbě), možnost připojení e-shopu bez poplatků, neomezený bezplatný přístup do fotobanky Unsplash, bezplatné Google Workspace a další výhody.

Wix

VYZKOUŠEJTE WIX ZDARMA

Posledním nástrojem pro tvorbu webu, na který se dnes podíváme, je Wix, který se zejména v zahraničí těší obrovské popularitě. Navzdory tomu, že se jedná o zahraniční stránku, podporuje češtinu, za což si u nás rozhodně získává plusové body. O něco horší je to s ním z hlediska uživatelské přívětivosti, protože zejména úplným začátečníkům může připadat poněkud těžkopádný a složitý na používání, a zákaznickou podporou, která je spíše průměrná. 

V neposlední řadě není kompletně zdarma - podobně jako Squarespace nabízí pouze možnost bezplatného vyzkoušení na čtrnáct dní, na rozdíl od zmiňovaného Squarespace však budete muset zadávat platební údaje. 

Alternativa jménem redakční systém

Když se bavíme o webu zdarma, pominout nesmíme ani redakční systémy, jako je Wordpress nebo Drupal. Je však na místě poznamenat, že ačkoliv samotné stažení, instalace a provoz redakčního systému je obvykle zdarma, při tvorbě webu se zde nějakým těm nákladům nevyhneme. 

Pokud pomineme nutnost pořízení domény a webhostingu, uživatelé často investují také do placených šablon a pluginů. Přestože to samozřejmě není nutností, zpravidla během tvorby webu dojdete k závěru, že bezplatné šablony a pluginy vašim potřebám zkrátka nedostačují. Zářným příkladem nám může být Elementor, který můžeme v základu používat zdarma, ale k prémiovým funkcím se dostaneme pouze po uhrazení měsíčního předplatného. 

Další náklady spojené s tvorbou webu

Tvorbou samotného webu, doménou a hostingem případné náklady na web to bohužel nekončí (jak si ostatně můžete přečíst v tomto článku). Pravděpodobně budete web také plnit obsahem, který zpravidla něco stojí. Naštěstí i obsah se dá zvládnout zdarma či za pár korun - zatímco texty si budete pravděpodobně psát sami, obrázky a grafiku lze pořídit ve fotobankách i zcela bezplatně. Zdarma získáte obrázky například ve fotobankách Pixabay, Unsplash či Freepik, případně v rámci grafického nástroje Canva.

Jak už to tak však bývá, i v případě bezplatných fotobank je potřeba počítat s nižší kvalitou, menším výběrem fotek či omezeným množstvím souborů, které můžete za den stáhnout. Pozor dejte také na omezenou licenci - ne vždy je možné používat fotky z bezplatných fotobank i ke komerčním účelům.