K

dyž se řekne srovnávač.

Internetové nakupování roste na popularitě, vyrazit si jen tak do obchodu pro elektroniku nebo jiné zboží, to už dnes dělá jen málokdo. Důvod? Ceny v kamenných obchodech často bývají vyšší než internetové ceny, koho by navíc bavilo obíhat jeden obchod za druhým a hledat, kde danou věc mají nejlevněji? Když ale využijete online srovnávačů, nemusíte opustit pohodlí domova, produkty jednotlivých obchodů na jednom místě pěkně vyhledáte, roztřídíte, porovnáte jejich cenu a pořídíte si je tam, kde je to nejvýhodnější.

  • Na jednom místě najdete všechny nabídky.
  • Můžete je porovnávat, a to nejen podle ceny. Pamatujte, že nejnižší cena vždy nemusí být nutně tou nejvýhodnější nabídkou.
  • Ověřit si můžete i spolehlivost obchodu, zjistit si na něj recenze od těch, kdo už nákup uskutečnili.

A podobně to je i u finančních produktů, kde se můžete v online prostředí dostat i k nabídce, kterou byste jinak nedostali. 

Srovnávač tedy můžeme označit za webový portál, jehož účelem je porovnat služby jednoho typu (pojištění, úvěr atd.) od různých společností, a zobrazit ucelený přehled, který má usnadnit výběr.

Jaké finanční produkty můžete porovnat?

Dřív bylo běžné, že když jste si chtěli sjednat povinné ručení, havarijní pojištění, cestovní pojištění, spořící účet, hypotéku, spotřebitelský úvěr nebo jiný finanční produkt, vyrazili jste na pobočku instituce, která má ten vámi preferovaný v nabídce. Tam jste strávili nějaký čas, když jste se dostali ke specialistovi, probrali jste možnosti, smlouvu si sjednali a bylo hotovo. Vyrážet do jiné instituce se vám už nechtělo, už takhle jste ztratili hromadu času.

Dneska je to jiné, výpravy na pobočky jsou téměř minulostí. Vše se řeší online, a díky tomu můžete i porovnávat jednotlivé nabídky. U jakých produktů to funguje?

  • Pojištění (povinné ručení, havarijní pojištění, flotilové pojištění vozidel, pojištění domácnosti, pojištění nemovitosti, cestovní pojištění, úrazové pojištění, životní pojištění)
  • Půjčky a hypotéky, pro jejichž porovnání se hodí transparentní hypoteční kalkulačka.
  • Energie
  • Spoření (spořící účty, penzijní pojištění)
  • Běžný účet i kreditní karty

Jak srovnávače fungují?

Online srovnávače provádí porovnání nabídek na konkrétní finanční produkt na základě vámi zadaných parametrů. Díky tomu vám nabídku „ušijí na míru“ a výsledek pak zobrazí na jednom místě v podobě tabulky nebo jiného seznamu, ve kterém najdete všechny potřebné údaje k tomu, abyste se mohli rozhodnout, která nabídka se vám zdá nejvýhodnější. 

Víte, že o bezpečnost dat, která zadáváte, se bát nemusíte, i když jde o informace týkající se vaší osoby, majetku, finanční situace nebo domácnosti? Jsou šifrované a důvěrné.

Při porovnání nabídek a výběru té pravé se neorientujte jen podle ceny, i když to k tomu svádí. Zaměřte se i na další parametry, které se odvíjí od typu produktu, který hledáte. U povinného ručení by vás například měl zajímat limit pojistného plnění, u havarijka výše spoluúčasti a rizika, proti kterým vás pojištění ochrání. U cestovního pojištění záleží na pojistných limitech pro léčebné výlohu, rozsahu asistenčních služeb a dalších potřebných připojištění, u srovnání podmínek půjček a úvěrů se zaměřte na roční procentní sazbu nákladů (RPSN), dobu splácení, výši úrokových sazeb a výši splátek.

Náš tip:

Nezapomínejte ani na reference a zkušenosti. Srovnávače jsou dnes opravdu rozšířenou službou, mnozí je využívají a určitě s nimi mají nějakou zkušenost. Pozor si dejte i na to, aby je neprovozoval poskytovatel služeb, ale aby šlo o nezávislý srovnávač. Vyhnete se tím zkresleným informacím.

Zdroj: Hyponamiru.cz, Banky.cz, Autor: Ivana Kyllerová, Foto: Freepik