C

hcete si vytvořit webové stránky a rozmýšlíte se mezi službami Webnode a Wix? V dnešním článku si je přehledně srovnáme a zjistíme, která je lepší. Pojďme na to!

Při testování jsme se zaměřili na ty nejdůležitější parametry jako je důvěryhodnost, jednoduchost používání nebo cena. Srovnání také vychází z recenzí obou služeb (aktuální recenze Webnode, aktuální recenze Wix).

🛡️ Důvěryhodnost - Výsledek: remíza

Webnode vznikl v roce 2008 a aktuálně ho využívá přes 40 milionů uživatelů z celého světa. Zajímavé je, že Webnode je původem česká firma a její vývojové centrum sídlí v Brně.

Wix vznikl v roce 2006 a od té doby nasbíral desítky milionů uživatelů. V současné době pohání přes 160 milionů webů. Wix je původem izraelský nástroj, založili ho tři podnikatelé z Tel Avivu. S akciemi Wixu se obchoduje na burze NASDAQ v New Yorku.

Obě služby jsou velké, prověřené a na trhu patří k lídrům oboru. V této disciplíně je to tedy remíza.

💪 Jednoduchost používání - 🥇 Vítěz: Webnode

Webnode nabízí velmi jednoduchý editor, který je intuitivní a přehledný. Nepotřebujete se dívat na žádné tutoriály nebo číst návody, podle našich zkušeností je práce s Webnode jednoduchá a web si v něm zvládne vytvořit každý. Všechny úpravy provádíte přímo v šabloně a vytvoření jednoduchého webu je záležitostí na několik desítek minut.

Oproti tomu editor Wixu nás úplně nezaujal a trvalo, než jsme si na editor zvykli. Editor Wixu je robustní a propracovaný, ale na náš vkus je až moc složitý a těžkopádný. Pokud jste zkušení uživatelé, zvládnete ve Wixu vytvořit pěkné weby. Pro nováčky ale může být Wix zbytečně komplikovaný.

V této disciplíně tedy vyhrává Webnode.

💰 Cena - Výsledek: remíza

Webnode nabízí celkem čtyři placené tarify, které stojí 75, 125, 249 a 417 korun měsíčně. Nejoblíbenějším tarifem je tarif nazvaný STANDARD, který za 249 korun měsíčně nabízí 2 GB webového prostoru, 10 GB pro přenos dat, českou doménu zdarma a možnost provozovat na Webnode vedle webových stránek také internetový obchod. Nevýhodou je, že Webnode nenabízí měsíční předplatné a tarif je potřeba si objednat minimálně na jeden rok.

Wix nabízí celkem čtyři tarify, které stojí v přepočtu 122, 230, 337 a 661 korun měsíčně. Nejoblíbenějším tarifem je tarif COMBO, který za 230 korun měsíčně nabízí 3 GB webového prostoru, 2 GB pro přenos dat. I Wix rozdává domény k předplatnému zdarma, v nabídce ale bohužel nejsou české domény (v nabídce jsou koncovky .com, .net, .info, .biz, .rocks, .pictures, .co.uk, .club, .space a .xyz). S tarifem COMBO také nejde provozovat webový obchod, ale pouze webové stránky. Tarif si jde objednat i na jeden měsíc.

WEBNODEWIX
NÁZEV TARIFUStandardCombo
CENA PŘI PLATBĚ NA JEDEN ROK249 korun za měsíc230 korun za měsíc
WEBOVÝ PROSTOR10 GB3 GB
PŘENOS DAT2 GB2 GB
.CZ DOMÉNA ZDARMA
PŘIPOJENÍ VLASTNÍ DOMÉNY
INTERNETOVÝ OBCHOD

U Webnode se nám líbí, že rozdává .cz doménu zdarma a umožňuje na tarifu STANDARD provozovat internetový obchod, u Wixu zase oceňujeme to, že si jde předplatné koupit i na jeden měsíc a nikoli na celý rok. Tato disciplína tedy končí remízou.

🌄 Nabídka šablon - 🥇 Vítěz: Wix

Webnode aktuálně nabízí přes 100 šablon. Šablony mají čistý a elegantní styl. Ze všech nástrojů, které jsme u nás na webu v minulosti testovali, se nám šablony od Webnode líbily nejvíce.

Elegantní svatební šablona od nástroje Webnode. Jsou na ní ženich s nevěstou, kteří si dávají polibek.
Svatební šablona od Webnode.

Šablony od Wix jsou kvalitní, podle našeho subjektivního dojmu ale nejsou tak elegantní a minimalistické jako ty od Webnode. Na druhou stranu jich je obří počet. Wix aktuálně nabízí přes 500 šablon.

Šablona s motivem bistra otevřená v editoru nástroje Wix. V šabloně jsou čtyři barvy: bílá, modrá, žlutá a černá.
Šablonem s motivem bistra od Wix.

Obě služby nabízejí výběr šablon pro různé příležitosti. V nabídce nechybí šablony pro restaurace, wellness studia, kadeřnictví nebo fotografy. V nabídce jsou také šablony s tématikou cestování nebo svateb. Na Webnode i Wix si jde rozjet také vlastní blog.

V této disciplíně těsně vítězí Wix.

💬 Jazyková podpora - 🥇 Vítěz: Webnode

Webnode i Wix jsou v češtině. V českém jazyce jsou jejich webové stránky i webový editor.

Webnode je původem český nástroj, a tak jsou všechny texty originální a napsané českým copywriterem. Texty na Wixu jsou texty přeložené z angličtiny. Webnode má v této disciplíně nad Wixem ještě jednu výhodu: v češtině je veškerá komunikace firmy směrem k zákazníkovi, tedy například i newslettery a další emaily. Emaily od Wixu jsou v angličtině.

V této disciplíně tedy vítězí Webnode.

⚙️ SEO - Výsledek: remíza

Optimalizace pro vyhledávače je velmi důležitá věc, kterou se nevyplatí podceňovat. Oba nástroje Webnode i Wix jsou v tomto ohledu naštěstí dobře připravené.

Přidávat tak můžete klíčová slova, meta popisky i meta titulky. Ve Webnode toto nastavení probíhá přímo ve webovém editoru, ve Wixu probíhá nastavení v nástroji Wix Wiz, který je zdarma v rámci předplatného.

V SEO tedy mezi oběma nástroji není rozdíl a disciplína končí remízou.

🕹️ Zábavnost - 🥇 Vítěz: Webnode

Při testování obou nástrojů u nás v této disciplíně na plné čáře vyhrál Webnode. Ten nabízí jednoduchý a intuitivní editor, ve kterém jsme zvládli vytvořit web během několika desítek minut.

Oproti tomu na editor od Wixu jsme si museli chvíli zvykat a připadal nám trochu těžkopádný. Nabízí sice velkou svobodu a volnost, ale je to na úkor zábavnosti.

📧 Zákaznická podpora - 🥇 Vítěz: Webnode

Zákaznická podpora Webnode funguje přes email a firma slibuje, že odpoví do 48 hodin. My jsme se odpovědi dočkali za 6 hodin po odeslání naší zprávy. Odpověď byla věcná a dozvěděli jsme se vše, co jsme potřebovali. Vedle podpory přes email nabízí Webnode pro urgentní případy také podporu prostřednictvím zpráv na Facebooku.

U Wixu je to s podporou trochu složitější. Aby Wix odfiltroval co největší množství zákaznických dotazů, nabídne vám nejprve jeho “Centrum Pomoci”, kde najdete odpovědi na nejrůznější témata. Pokud vám tato sekce nepomůže, můžete Wix kontaktovat buď přes email nebo přes telefon. Odpověď v našem případě dorazila během několika hodin, byla vstřícná a zodpověděla všechno, co nás zajímalo.

Díky tomu, že se dá jeho podpora kontaktovat okamžitě a napřímo, v této disciplíně vítězí Webnode.

✅ Výsledky: 🥇 Webnode 4: 🥈 Wix 1

A jsme ve finále. V něm zvítězil nástroj Webnode nad Wixem v poměru 4 : 1. Webnode si prvenství zasloužil hlavně díky svému skvělému a jednoduchému webovému editoru. Vedle toho nabízí tento nástroj kvalitní zákaznickou podporu, rozumné ceny a velmi pěkné šablony.

VYZKOUŠEJTE WEBNODE ZDARMA

Wix sice získal v našem srovnání jen jeden bod, rozhodně se ale nejedná o špatný nástroj. Webový editor od Wixu sice není tak jednoduchý a intuitivní jako ten od Webnode, určitě se ale najdou uživatelé, kterým bude vyhovovat - a to především kvůli tomu, že nabízí velkou svobodu a velký počet funkcí. Pokud vám Webnode z nějakého důvodu nesedne, Wix je dobrá alternativa.

VYZKOUŠEJTE WIX ZDARMA