T

éma fakturace už jsme nakousli v článku věnovaném nejlepším fakturačním nástrojům pro rok 2024. V rámci série podrobnějších recenzí se dnes podíváme na další oblíbený, původně český fakturační nástroj, který by neměl uniknout vaší pozornosti - Vyfakturuj.cz.

🛡️ Důvěryhodnost služby Vyfakturuj.cz - 10/10

Za fakturačním portálem Vyfakturuj.cz, který vznikl už v roce 2011, stojí zakladatel Martin Dostál, který jej vypustil do světa k volnému používání. Za jeho současnou (komerční) podobou bychom však našli vývojářskou skupinu Redbit s. r. o., která se projektu ujala v roce 2016 a záhy ho rozšířila o další funkce. Během několika let pod taktovkou Redbit se postupně rozrůstal a dnes jej pravidelně používá zhruba 54 000 zákazníků. Přestože bychom jistě našli používanější fakturační systémy, vyfakturuj.cz právem patří mezi velice oblíbené projekty.

VYZKOUŠEJTE VYFAKTURUJ.CZ ZDARMA

Jak napoví pohled na reference, Vyfakturuj.cz používají jak velké společnosti, tak malí živnostníci, kterým usnadňuje administrativu. V každém směru lze službu považovat za naprosto důvěryhodnou, a nemusí se tak obávat nekalých praktik, nejasné cenové politiky nebo problémů s komunikací a dalšími neduhy, které by vám znepříjemnily používání nástroje.

Vyfakturuj.cz - Úvodní strana

📊 Funkce - 10/10

Když jde o hodnocení kvality fakturačního nástroje, kromě ceny (které se budeme podrobněji věnovat dále v recenzi) je zásadním parametrem především množství funkcí, které nabídne. I v případě portálu vyfakturuj.cz jsou bohužel tyto dva faktory velice úzce provázané; jak je zvykem, množství dostupných funkcí se odvíjí od zvoleného cenového tarifu. 

Obecně se však dá konstatovat, že vyfakturuj.cz nabídne tyto funkce:

  • Hlídání neuhrazených faktur a upomínky nezaplacených faktur.
  • Fakturace do zahraničí.
  • Načtení informací z Merk.
  • Evidence nákladů.
  • Napojení na účetní programy.
  • Přístupy pro účetní a zaměstnance.
  • Vlastní číselné řady.
  • Pravidelná záloha dat.
  • Platby kartou online.
  • Několik typů dokladů.
  • Položky v ceníku.
  • Šablony dokladů.
  • Automatické upomínky.
  • Párování plateb s bankou.
  • Pravidelné faktury.

Jak pravděpodobně čekáte, všechny tyto funkce zahrnují pouze dražší tarify. Na druhou stranu i levné tarify nabídnou dostatek funkcí, které byste mohli při fakturování potřebovat. Ocenit musíme nejen párování plateb, automatickou zálohu dat či třeba možnost napojení na účetní programy, ale například také možnost fakturace do zahraničí, a to jak z hlediska možnosti volby měny, tak tzv. reverse charge DPH. Tato funkce rozhodně není u konkurence samozřejmostí!

💪 Jednoduchost používání - 10/10

Pokud pravidelně využíváte výdobytky moderní technologie, potažmo nejrůznější aplikace a portály pro ulehčení (nejen) podnikání, možná už jste párkrát zažili, že množství funkcí bylo spíše na škodu. Často totiž snižuje intuitivnost uživatelského prostředí, a tedy i jednoduchost používání. 

V případě portálu Vyfakturuj.cz to naštěstí neplatí. Po přihlášení do systému najdete po levé straně sloupec se základními kategoriemi: Upozornění, Přehledy, Faktury, Náklady, Šablony, Adresář a Nastavení. Nechybí ani sekce s nápovědou, novinkami a kontakty pro případné vznesení dotazu.

Vyfakturuj.cz - Nastavení online účetního programu

Začněme pohledem na to nejzákladnější, tedy sekci Nastavení. Tudy se dostanete jak k nastavení vlastních fakturačních údajů či třeba vzhledu faktury, tak k účetnictví, údajích o firmě, možnostem propojení a účetnictví. Co se týká vystavených faktur, v sekci Faktury jsou přehledně rozdělené do sloupců Neuhrazené, Uhrazené a Archiv, případně můžete využít funkce filtrace po snadné vyhledání faktury. Podobně vypadá sekce věnovaná Nákladům. A pokud máte rádi grafy, které vám shrnout náklady i příjmy, stačí nahlédnout do sekce Přehledy.

Co se týká samožného vystavení faktury, to je opravdu hračka. Jednoduše otevřete záložku Vytvořit a vyberte možnost Faktura (dále zde najdete možnost vytvoření výzvy k platbě, zálohové faktury a objednávky, ale například také opravných, příjmových a daňových dokladů). Po vyplnění položek faktury můžete údaje odběratele doplnit buď ručně, nebo je načíst pomocí IČO. Nechybí možnost přidat slevu, doplnit dodatečné fakturační údaje či patičku, případně změnit jazyk a měnu faktury. Zkrátka vše potřebné na jednom místě. 

💰 Cena - 8/10

Jak už bylo řečeno, vyfakturuj.cz nabídne hned několik cenových tarifů. Kromě bezplatné verze, která není mimochodem omezená časově, ale počtem kontaktů, můžete zvolit jeden z placených tarifů: Profi, Ideal nebo Mini. Pokud byste si rádi vyzkoušeli placený tarif, čeká vás 30denní zkušební lhůta, během které lze bezplatně využívat všechny jinak zpoplatněné funkce Profi tarifu. V tomto směru je tak Vyfakturuj.cz o krok dál než například konkurenční Superfaktura, která nabízí pouze měsíční zkušební lhůtu a čistě bezplatnou verzi již ne, či Fakturoid, který zase nabízí pouze základní verzi zdarma, ale již ne možnost si zadarmo vyzkoušet některý z placených tarifů.

Jak napoví pohled na ceník, bez ohledu na zvolený tarif ušetříte zejména volbou roční platby:

ZdarmaMiniIdealProfi
Cena při roční platbě-159 Kč / měsíc274 Kč / měsíc590 Kč / měsíc
Cena při měsíční platbě-175 Kč / měsíc330 Kč / měsíc700 Kč / měsíc
Počet uživatelů11 + účetní1 + účetní10
Počet firem1113
Adresář5 kontaktůNeomezenoNeomezenoNeomezeno

Co se týká jednotlivých funkcí v rámci tarifů, jejich přehled najdete v ceníku. Kvitujeme zejména fakt, že i bezplatná verze nabídne možnost úpravy vzhledu faktury, na druhou stranu není v bezplatném tarifu možné počítat s možnostmi napojení, telefonickou podporou, exporty dokladů (vyjma samotné PDF faktury) a dalšími pokročilejšími funkcemi. Obecně se dá říci, že ač portál vyfakturuj.cz nepatří mezi nejlevnější na trhu, cena odpovídá kvalitě služeb a množství zahrnutých funkcí.

VYZKOUŠEJTE VYFAKTURUJ.CZ ZDARMA

🤖 Možnosti propojení - 9/10

Pokud pomineme bezplatnou verzi, vyfakturuj.cz svým uživatelům nabídne poměrně široké možnosti napojení na další služby a aplikace. V současné době ji lze napojit na hned 11 českých a slovenských bank, platební brány, účetní programy, e-shopy a další aplikace:

  • Bankovní služby: Air Bank, Creditas, ČSOB (Česká spořitelna), Equa bank, Fio banka, Komerční banka, Moneta Money Bank, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Tatra banka, VÚB banka
  • Platební brány: ComGate, GoPay, ThePay, PayPal, Stripe, Global Payments, Pays
  • Účetní programy: Pohoda, MoneyS3, DUEL Ježek
  • E-shopy: WooCommerce, PrestaShop, GoodEshop
  • Další: SimpleShop, Česká pošta, Make, API integrace, Freelo
Vyfakturuj.cz - Zákaznická podpora

📧 Zákaznická podpora - 10/10

Pokud si s něčím nebudete vědět rady, obrátit se můžete na zákaznickou podporu, a to jak pomocí live chatu, e-mailu nebo kontaktního formuláře, tak telefonicky. Zákaznická podpora je k zastižení od pondělí do pátku od 8:00 do 15:30 a v případě, že se nedovoláte, vám obratem zavolají nazpátek. 

Za zmínku stojí také obsáhlá nápověda, ve které lze vyhledávat dle kategorie vaší otázky, či zadáním klíčového slova do vyhledávače. Zapomenout nesmíme ani na sekci Fakturopedie, což je vlastně tematický online magazín s řadou zajímavých článků souvisejících s podnikáním, fakturací a dalšími příbuznými tématy. 

✏️ Pro koho je nástroj Vyfakturuj.cz vhodný?

Služba Vyfakturuj.cz najdete využítí skutečně u každého, kdo fakturuje. Zatímco malí živnostníci ocení bezplatný či levný základní tarif s dostačujícími, avšak velice osekanými funkcemi, větší podnikatelé a firmy také nepřijdou zkrátka díky profi tarifu. Vyfakturuj.cz zkrátka myslí na každého, což se odráží v bohatém výběru tarifů. Neváhali bychom jej doporučit ani osobám, které nejsou příliš technicky zdatné, jelikož orientace v administrativě je opravdu snadná a fakturu vystavíte během pár kliknutí. Obrátit se samozřejmě můžete na telefonickou podporu. 

✅ Závěrečné hodnocení - 9,5/10

Celkově vzato je Vyfakturuj.cz velice kvalitní službou, která směle konkuruje obdobným aplikacím. Cenově se řadí k takovému zlatému průměru a na oplátku nabídne vysoce kvalitní služby, přehledné rozhraní a pohotový zákaznický servis. Jedinou (avšak poněkud nadbytečnou) výtkou by tak mohlo být omezení funkcí a velikosti adresáře u bezplatné a nejlevnější verze.

VYZKOUŠEJTE VYFAKTURUJ.CZ ZDARMA