A

ť už potřebujete sjednat cestovní, havarijní či životní pojištění, pravděpodobně neprocházíte nabídku jednotlivých pojišťoven, ale vsadíte na jeden z mnoha online srovnávačů. Jedním z nich je také Rixo.cz, který patří k nejnavštěvovanějším, a především nejpoužívanějším srovnávačům u nás. A není divu – nabídne široké spektrum služeb, příjemné uživatelské rozhraní i uživatelskou podporu. Pojďme se na RIXO blíže podívat v dnešní recenzi.

O srovnávači pojištění RIXO

Srovnávač RIXO založený v roce 2018 oslavil v tomto roce páté narozeniny, a už ho tak nelze považovat ta nějakého nováčka na trhu. Během pěti let jeho fungování (ač je třeba dodat, že do roku 2020 fungoval pod názvem DOK) srovnávače využilo tisíce zákazníků a postupně rozšiřuje portfolium nabízených služeb. S ohledem na současný trh s energiemi nově nabízí například srovnání cen plynu a elektřiny. Neméně užitečná je také možnost kontroly správnosti pojistných smluv či jednoduchý formulář výpovědi pojistných smluv, které RIXO (nejen) svým zákazníkům nabízí.

POJISTĚTE SE JEŠTĚ DNES

Počet smluvních pojišťoven

Pokud se zaměříme čistě na jeho základní funkci, tedy srovnání nabídek pojištění, je poměrně zásadním údajem počet pojišťoven, se kterými spolupracuje. Momentálně je to celkem patnáct ověřených pojišťoven, konkrétně:

  • Allianz,
  • AXA,
  • UNIQA,
  • Pojišťovna VZP,
  • ČPP, 
  • Metlife,
  • SV pojišťovna,
  • Direct pojišťovna,
  • Pillow, 
  • Slavia pojišťovna,
  • ČSOB,
  • KB pojišťovna,
  • Maxima pojišťovna,
  • NN.

Typy pojištění v nabídce RIXO

Zajímat nás samozřejmě bude také počet typů pojistek, které lze na RIXO.cz. Ani v této oblasti srovnávač nezůstává pozadu. Momentálně umožňuje srovnání celkem šesti typů pojištění (cestovní, životní, vozidla, domácnosti, nemovitosti, domácích mazlíčků). Kromě toho můžete nově využít také srovnání cen energií, potažmo plynu a elektřiny. 

Pojištění vozidla

RIXO vám srovná jak ceny za povinné ručení u výše uvedených patnácti pojišťoven (respektive těch z nich, které daný pojistný produkt nabízejí), tak havarijní pojištění. Než vám však srovnávač nabídne kompletní srovnání, je nutné zadat SPZ vašeho vozidla (či alespoň VIN, pokud ještě nemáte SPZ). Následně stačí vyplnit krátký dotazník; parametry zahrnují například typ vozidla, způsob užití (běžný, taxi, autoškola, autopůjčovna), roční nájezd kilometrů, zabezpečení vozidla. Na závěr je třeba doplnit vaše osobní a kontaktní údaje a vzápětí vám srovnávač RIXO nabídne kompletní seznam jednotlivých pojišťoven a cen.

Pojištění domácnosti a nemovitosti

Podobně přímočaré je srovnání pojištění nemovitosti a domácnosti. Opět začnete výběrem typu nemovitosti, tedy domu/chaty či bytové jednotky. Následně zvolíte, zda chcete pojišťovat celý objekt (pojištění nemovitosti), či pouze jeho zařízení (pojištění domácnosti). Formulář umožňuje zvolit obě možnosti, díky čemuž zkrátíte domu vyhledávání pojistky v případě, že hodláte pojistit jak domácnost, tak samotnou nemovitost.

Cestovní pojištění

RIXO lze samozřejmě využít také při výběru krátkodobějších pojistek, jako je například cestovní pojištění. Zde opět stačí zadat potřebné údaje o vaší cestě (data trvání, oblast a vaše osobní údaje) a následně zvolit, zda budete potřebovat některé z připojištěních. Mimo jiné je možné do srovnání zahrnout připojištění na COVID-19, které nenabízení ani zdaleka všechny pojišťovny. 

Životní a úrazové pojištění

Přestože řada lidí se při sjednávání životního či úrazového pojištění obrací přímo na danou pojišťovnu, z finančního hlediska se i tentokrát vyplatí srovnat nabídku více pojišťoven. Vzhledem k tomu, že výše životního pojištění se odvíjí od celé řady faktorů, je opět nezbytné vyplnit poměrně podrobný formulář s údaji o vašem zaměstnání a oboru, platbě nemocenského, zdravotních údajích, zodpovědnosti za nezletilé osoby, výši příjmů a výdajů či dalších závazcích. Pokud Vás zajímá, jak funguje životní pojištění, můžete si přečíst článek přímo na blogu rixa.

POJISTĚTE SE JEŠTĚ DNES

Pojištění domácích mazlíčků

Přestože se jedná o poměrně neobvyklý typ pojištění, které sjednává jen minimum majitelů čtyřnohých mazlíčků, RIXO vám srovná také pojistky koček a psů. Stačí zadat údaje o věku a plemeni zvířete a své kontaktní údaje, na které vám RIXO zašle nejvýhodnější nabídky pojišťoven.

Novinka: Cena energií

Nově lze na RIXO srovnat také ceny energií, potažmo plynu a elektřiny. Pro získání nejvýhodnějších nabídek je nutné zadat PSČ odběrného místa, vašeho stávajícího dodavatele a účely, za kterým dané energie využíváte (vaření, topení, ohřev vody…). Pro co nejvýhodnější a nejpřesnější nabídku je vhodné zadat také distribuční sazbu a jistič a vaši roční spotřebu.

Kontrola smluv a sepsání výpovědi zdarma

Jak již bylo řečeno, srovnání pojistek není tou jedinou službou, které portál Rixo.cz nabízí. Nově můžete využít také tzv. kontroly smluv, v rámci které stačí nahrát vaši stávající smlouvu a systém za vás zkontroluje, zda by v ní nešlo něco vylepšit. Pojistka bude ohodnocena RIXO indexem, který vám napoví, zda zbytečně nepřeplácíte, a případně vám budou nabídnuty levnější alternativy. Velmi skvělou recenzi si můžete přečíst i na portálu DuoFinance

Kromě kontroly smluv je užitečným nástrojem RIXO také sepsání výpovědi smlouvy. Nemusíte ovládat právní žargon – stačí postupně vyplnit formulář se základními informacemi a následně vám bude do e-mailu doručena kompletní výpověď pojistné smlouvy, kterou stačí zaslat dané pojišťovně.

Uživatelská přívětivost srovnávače RIXO

Nabízené služby samozřejmě najdeme i u dalších srovnávačů. Před nimi si však RIXO udržuje náskok uživatelskou přívětivostí webového rozhraní. Orientace na portálu je skutečně snadná a intuitivní i v případě, že nejste právě technický typ. Vše potřebné naleznete ihned na úvodní stránce. Vyplňovaní formulářů pro srovnání pojistek je interaktivní a u jednotlivých políček nechybí nápověda s podrobnějšími informacemi. 

Jedinou větší nevýhodou tak zůstává nutnost před možností zobrazit si srovnání zadat kontaktní údaje, například telefonní číslo či e-mail. Zatímco u dražších dlouhodobých pojistek je to pochopitelné, v případě potřeby rychlého zřízení například cestovního pojištění se jedná o poněkud zbytečný krok, který u mnohé konkurence není třeba absolvovat.

Mobilní aplikace

Pro urychlení celého procesu lze využít mobilní aplikaci RIXO.  Po přihlášení do svého účtu navíc budete mít přehled nad všemi uzavřenými smlouvami. Aplikace za vás navíc bude myslet na konce pojistek, na které vás včas upozorní. 

Uživatelská podpora srovnávače RIXO

Posledním velkým plusovým bodem, který od nás RIXO získává, je především výborná uživatelská podpora. Využít můžete jak e-mailové podpory, tak zákaznické telefonní linky, která je v provozu nejen každý pracovní den (od 8:00 do 20:00 hodin), ale také o víkendu (od 10:00 do 18:30 hodin). Bohužel chybí online chat, což je však vzhledem ke každodennímu provozu telefonní linky jen malou vadou na kráse. Pokud nechcete daný problém řešit telefonicky či čekat na odpověď e-mailem, nahlédnout můžete také do sekce často kladených otázek.

Celkové hodnocení

Celkově lze RIXO zařadit mezi velice kvalitní srovnávače, které nabízejí špičkové služby. Pokud pomineme nutnost zadávat kontaktní údaje a absenci několika málo pojišťoven v nabídce, jedná se o dobrou volbu při výběru jakéhokoliv typu pojištění. Oproti konkurenci se navíc může pochlubit bonusovými službami, jako je kontrola smluv, sepsání výpovědi smlouvy či možnost srovnání cen energií. Pominout nesmíme ani praktickou mobilní aplikaci a příjemné, uživatelsky přívětivé rozhraní portálu.

POJISTĚTE SE JEŠTĚ DNES

Výhody a nevýhody

+ Snadné a intuitivní vyplňování údajů

+ Mobilní aplikace

+ Bonusové služby

+ Telefonní linka k dispozici i o víkendu

- Nutnost zadání e-mailové adresy či telefonního kontaktu

- Chybí některé větší pojišťovny

Autor: Zdeněk Matuška, Zdroj a foto: RIXO