R

ádi byste vytvořili webové stránky a zaujala vás služba Jimdo? Pokud přemýšlíte, jestli ji využít a jestli je Jimdo správnou volbou, pomůže vám naše recenze. V ní jsme se podívali na všechny důležité aspekty a ohodnotili je na stupnici od jedné do deseti.

Narovinu musíme říci, že nás Jimdo příliš nezaujalo. Na trhu jsou daleko lepší a levnější nástroje na tvorbu webu. Vezměme to ale popořadě. 

🛡️ Důvěryhodnost služby Jimdo - 10/10

Jimdo je původem německá služba, která vznikla v roce 2007 v Hamburku. Má více než 200 zaměstnanců a v současné chvíli na ní běží více než 25 milionů webů. Jimdo je tedy důvěryhodná firma s více než třináctiletou tradicí. 

💪 Jednoduchost používání - 6/10

U nástroje na tvorbu webu je důležité, aby bylo jeho používání jednoduché. A zde se dostáváme k prvnímu úskalí služby Jimdo. Ve srovnání s ostatními nástroji není tak intuitivní. Občas se stalo, že jsme se při vytváření webu trochu zasekli a museli chvíli zkoumat, jak Jimdo funguje, a jak se dostat dál.

Aby bylo jasno - nemůžeme říct, že by Jimdo bylo nějak extrémně složité. Dá se na něj zvyknout a dá se v něm vytvořit krásný web. Problém je spíše v tom, že ostatní nástroje jako jsou Webnode, Mozello či Weebly jsou oproti Jimdo extrémně jednoduché. Proč si tedy vybrat službu, která v tomto ohledu zaostává.

Editor nástroje Jimdo, ve kterém je otevřena šablona. Hlavním motivem jsou květy. Šablona nemá úplně moderní design.

VYZKOUŠEJTE JIMDO ZDARMA

💰 Cena - 9/10

Pokud budete chtít, můžete váš web v Jimdo vytvořit a provozovat zdarma. Má to však jedno omezení - web nepoběží na vaší vlastní doméně, ale na doméně ve tvaru názevwebu.jimdofree.com

Pokud budete chtít web umístit na vlastní doménu, má pro vás Jimdo placené předplatné, které se dělí na několik plánů:

STARTGROWUNLIMITED
CENA PŘI PLATBĚ NA JEDEN ROK9 euro měsíčně15 euro měsíčně39 euro měsíčně
PŘIPOJENÍ VLASTNÍ DOMÉNY
BEZ REKLAM NA JIMDO
PROSTOR NA SERVERU5 GB15 GB
PŘENOS DAT10 GB20 GB

Pojďme se nyní na jednotlivé placené varianty zblízka podívat: 

START

  • cena: 9 euro měsíčně při platbě na jeden rok
  • Umožní vám provozovat web na vlastní doméně. Nabízí celkem 10 GB prostoru pro přenos dat a 5 GB úložného prostoru na vašem webu. 

GROW

  • cena: 15 euro měsíčně při platbě na jeden rok
  • Umožní vám provozovat web na vlastní doméně. Nabízí 20 GB prostoru pro přenos dat a 15 GB úložného prostoru pro váš web.

UNLIMITED

  • cena: 39 euro měsíčně při platbě na jeden rok
  • Umožní vám provozovat web na vlastní doméně. Nabízí neomezený prostor pro přenos dat a neomezený úložný prostor pro váš web. Předplatné UNLIMITED nabízí také přednostní zákaznickou podporu, která na váš dotaz odpoví do jedné hodiny. 
Součástí balíčků JimdoPro a JimdoBusiness je také doména na jeden rok zdarma. Jimdo však bohužel nerozdává domény s koncovkou .cz. 

Jak si Jimdo stojí v porovnání s konkurencí? Srovnejme ho s nejoblíbenějšími nástroji Webnode, Weebly a Wix. Pro porovnání jsme zvolili tarif START, který Jimdo nabízí za 9 euro měsíčně při platbě na jeden rok. Podobný tarif u českého Webnode pořídíme za 15,5 euro, u Wix za 12,5 euro a u Weebly pak za 11 euro. Jimdo tedy patří mezi nejlevnější nástroje na trhu.

Menší nevýhodou je, že Jimdo jde předplatit minimálně na jeden rok. Většina ostatních služeb jde předplatit i na jeden měsíc, byť za o něco vyšší cenu. 

🌄 Nabídka šablon - 5/10

Nabídka šablon na Jimdo není velká. Služba nabízí pouze okolo 40 šablon, což je výrazně méně než konkurence. Weebly například nabízí přes 70 šablon, český Webnode více než 100 šablon a izraelský Wix jich má dokonce více než 500

PROHLÉDNĚTE SI ŠABLONY NA JIMDO

Samotný design šablon nás nijak nenadchnul a řadíme ho spíše k průměru. Dobré je, že šablony jsou responzivní a budou dobře fungovat na desktopu i na mobilu, což je ale v dnešní době už naprostý standard.

💬 Jazyková podpora - nabízí Jimdo češtinu? - 2/10

Jimdo bohužel nenabízí češtinu. Pokud cizí jazyky neovládáte a potřebujete, abyste si stránky mohli vyrobit v nástroji, který umí česky, doporučujeme vám raději Webnode nebo Mozello. Oba tyto nástroje češtinu umí. 

⚙️ SEO - 10/10

Jimdo je kompletně připravené na SEO a vytvořené weby se bez problému zobrazují ve vyhledávačích. Všechny změny související se SEO se dají provést přímo v editoru, nastavit jde například titulek stránky či page description. Důležité je myslet na to, že pomoci webu dostat se na lepší pozice ve vyhledávání můžete i vy sami - například tím, že budete tvořit kvalitní obsah. 

🕹️ Zábavnost - 5/10

Pokud vytváříte web, mělo by vás to bavit. Nástroj by vás neměl ničím zdržovat a naopak by vám měl dát k dispozici funkce, díky kterým web vytvoříte co nejrychleji. Toto bohužel není silná stránka Jimda. Editor na nás chvílemi působil nepřehledně a během vývoje webu se nám několikrát stalo, že jsme chvíli nevěděli kudy dál. 

Pokud v těch nejjednodušších nástrojích na tvorbu webu vytvoříte stránky během deseti minut, s Jimdo to zabere minimálně třikrát delší dobu a celý proces není ani zdaleka tak zábavný. Někomu možná bude nástroj od Jimdo vyhovovat a zvykne si na něj, my ale musíme přiznat, že nám k srdci nepřirostl. 

VYZKOUŠEJTE JIMDO ZDARMA

🛒 Tvorba e-shopu přes Jimdo - 5/10

Pokud budete chtít provozovat internetový obchod, můžete si ho vytvořit na Jimdo. Nemůžeme ho však úplně doporučit, a to hned ze dvou důvodů. 

Prvním je přemrštěná cena. E-shop od Jimdo stojí s nejlevnějším předplatným 15 euro měsíčně při platbě na jeden rok. Weebly nabízí o něco kvalitnější řešení za 11 euro a Webnode dokonce za 9 euro na měsíc. Ceny pronájmu eshopu u českého řešení FastCentrik začínají na 390 korunách měsíčně.

Dále nám vadilo, že Jimdo nenabízí žádné speciální šablony pro e-shop, ale pouze šablony pro web, které upraví a vytvoří z nich e-shopový web. Nezaujalo nás ani přidávání produktů a jejich správa, které oproti konkurenčním nástrojům působily zbytečně komplikovaně.

📧  Zákaznická podpora - 8/10

Zákaznickou podporu můžete kontaktovat přes formulář na webu, firma vám pak odpověď pošle emailem. Podporu hodnotíme kladně. Odpovědi jsme se dočkali během druhého dne a zástupce Jimdo nám zodpověděl vše, na co jsme se ptali. Menší nevýhodou je to, že Jimdo nenabízí podporu po telefonu nebo livechatu, ty jsou dnes však spíše vzácností a většinou je nenabízejí ani konkurenční služby. 

✏️ Pro koho je Jimdo vhodný (a pro koho ne)

Pokud potřebujete vytvořit webové stránky a hledáte levný a prověřený nástroj, na kterém běží miliony webů, může pro vás být Jimdo správná volba. Doporučujeme však nejprve vyzkoušet jeho editor, který nesedne každému. Pokud na vás bude Jimdo příliš složité, doporučujeme se poohlédnout po jiném nástroji. Líbit by se vám mohl hlavně český Webnode nebo lotyšské Mozello, ve kterých zvládnou i laici vytvořit web během deseti minut.  

✅ Závěrečné hodnocení - 6/10

Od německého nástroje Jimdo jsme čekali hodně, ale spíše nás zklamal. Weby se v něm nevytvářejí tak snadno jako u konkurence, slabá je také nabídka šablon a e-shopové řešení. Špatnou zprávou pro neangličtináře může být také to, že Jimdo nemluví česky. Jedním z mála pozitiv je, že Jimdo je velmi používaný nástroj a stojí za ním velká a stabilní firma. 

VYZKOUŠEJTE JIMDO ZDARMA

🏆 Alternativy Jimdo

Protože Jimdo nedopadlo v naší recenzi úplně nejlépe, nabízíme vám jako alternativu dva nejlepší nástroje na tvorbu webu.

Webnode (recenze)

Webnode je česká služba, na které běží několik milionů webů. Je minimalistická, úžasně jednoduchá a web v ní zvládnete vytvořit během deseti minut. Webnode nás zaujal také svými šablonami, které designem patří k těm nejpěknějším na trhu. Cenově se Webnode drží ve středu - za nejoblíbenější variantu předplatného zaplatíte 249 Kč měsíčně. Velkou výhodou je také česká doména na jeden rok zdarma. 

Vyzkoušejte Webnode zdarma.

Mozello (recenze)

Mozello nás příjemně překvapilo a považujeme ho za jeden z nejlepších nástrojů na světě. Je úžasně jednoduché a intuitivní a web v něm vytvoříte během deseti minut. Je také nejlevnějším nástrojem na trhu. Předplatné Mozella vás vyjde na 169 Kč měsíčně. I Mozello nabízí českou doménu k předplatnému zdarma. Jediným mínusem je o něco menší nabídka šablon.

Vyzkoušejte Mozello zdarma.