L

emonero přichází s inovativním pohledem na financování, jež je založené na reálné výkonnosti vašeho e-shopu. Nabídka úvěru je sestavena na základě analýzy dat. Lemonero schvaluje až 80 % ze všech žádostí a vyřízení vám zabere přibližně 10 minut. Ale jak to vlastně celé funguje?

🛡️ Důvěryhodnost služby Lemonero - 10/10

Lemonero založil Jan Laštůvka (dnes CEO společnosti) a Luboš Malík (CPO - Chief Product Officer) v roce 2019. Služba vám nabízí možnost půjčit si peníze mnohem rychleji a jednodušeji než u běžné bankovní instituce. Už zainvestovala 150 milionů korun do více než 500 e-shopů, mezi nimi také do Příroda léčí, Oknodíly.cz, Piercing.cz nebo Megacomics. 

Tento start-up podpořila Komerční banka, jež si koupila 11% podíl, a podporuje ho v jejím růstu. Lemonero tedy nabízí inovace a nový přístup k e-commerce a Komerční banka nabízí sílu a hodnotu stabilní značky. KB tak prokazuje a zároveň propůjčuje důvěru této společnosti. Lemonero také získalo 3. místo v soutěži Vodafonu Nápad roku 2020. 

Jde tedy sice o poměrně novou službu, ale se silným partnerem za zády. Službu považujeme za důvěryhodnou.

VYZKOUŠEJTE LEMONERO ZDARMA

⚙️ Uživatelské prostředí - 8/10

Lemonero je platformou určenou pro e-shopy, jež nedosáhnou na kapitál od banky, pro ty, jež nemají čas čekat na dlouhé administrativní vyřizování, nebo pro ty, které sice na kapitál od banky dosáhly, ale ne v takové výši, v jaké by potřebovaly. Lemonero si můžete přidat do e-shopového administrativního prostředí jako doplněk a spravovat ho tak na stejném místě jako e-shop. 

Než si budete moct aktivovat Lemonero v administraci vašeho e-shopu, musíte vyplnit formulář na jejich webových stránkách, kde v první řadě zadáte, na jaké platformě e-shop provozujete, URL e-shopu a samozřejmě kontaktní údaje. Následně vás kontaktuje někdo z Lemonera a společně s nimi můžete aktivovat doplněk. Ačkoliv Lemonero v současné době podporuje pouze tři e-shopové platformy, najdete v tomto formuláři mnohem více možností, včetně vlastní platformy, pokud jste si e-shop naprogramovali sami. Je to proto, že Lemonero využije těchto informací od vás, až se bude rozhodovat, s kterou e-shopovou platformou naváže partnerství v budoucnosti. Je tedy dobré i tak formulář vyplnit, ačkoliv si nebudete moci sjednat půjčku hned. V tuto chvíli firma dojednává partnerství, které jim umožní rozšířit možnosti pro své zákazníky. 

Jak je zmíněno výše, Lemonero zatím podporuje pouze tři e-shopové platformy, a to Shoptet, Upgates a Eshop-rychle. Lemonero si můžete ve všech třech případech zdarma aktivovat a spravovat tak své půjčky přímo v uživatelském prostředí vašeho e-shopu. U Shoptetu najdete Lemonero v sekci Propojení, v Upgates zase v seznamu Doplňků a v Eshop-rychle v sekci Obsah webu, záložka Financování. Kromě toho, že si v doplňku můžete půjčku sjednat, ji tam pak můžete spravovat a hlídat po celou dobu, než ji splatíte. 

Samotná administrace doplňku je pak velmi jednoduchá a intuitivní. Jde vlastně pouze o jednu stránku, ve které vyplníte všechny potřebné sekce. Nejprve velikost úvěru, pak délku splácení - rovnou tam uvidíte i kolik je celková částka včetně úroku a kolik budete platit měsíčně. Půjčku si můžete také spočítat pomocí kalkulačky na webu Lemonera. Následně vyplníte údaje, nahrajete OP, výpis z účtu, zadáte číslu účtu pro převod peněz a vše potvrdíte. Jde ale o posloupné kroky, samotný doplněk vás bude navádět, co je třeba udělat. 

Nevýhodou samozřejmě je, že v tuto chvíli mohou o půjčku žádat pouze uživatelé tří e-shopových platforem, ale jelikož jde o novou službu, lze očekávat, že se tyto možnosti budou rozšiřovat. 

💪 Jednoduchost používání- 10/10

Jak už jsme zmínili, používání doplňku Lemonero je velmi jednoduché a intuitivní. Jelikož celou půjčku jde zařídit pomocí několika málo kroků, jde víceméně o to, abyste si rozmysleli, kolik peněz si potřebujete půjčit a kolik peněz jste schopni měsíčně splatit. Samotná administrace vám dělat potíže nebude. 

Celý proces žádání o půjčku vám zabere přibližně 10 minut a po schválení všech dokumentů budete mít peníze na účtu nejpozději do tří pracovních dnů. 

Proces a administrativa těchto půjček je mnohem jednodušší, než stejný proces v bankovní instituci, který navíc pro některé e-shopy není ani dostupný. Je však určena převážně pro začínající malé e-shopy, které si jinde půjčit nemohou. Pokud máte zavedený e-shop, půjčit si v bance, nebo shánět nějakého jiného investora  pro vás bude může být lepší varianta. 

💰 Sjednání půjčky- 9/10

Pojďme se teď tedy podívat na to, jaké podmínky půjčka od Lemonera přináší. V první řadě si řekneme, jak o půjčku můžete zažádat. Jak už jsme zmínili, po aktivaci doplňku uvidíte Lemonero v administraci svého e-shopu. Lemonero vám pak na základě dat a s využitím jejich algoritmu a umělé inteligence připraví nabídku, která by vám měla stačit na nastartování vašeho e-shopu a zároveň si ji budete moci dovolit. Jakmile obdržíte nabídku, můžete si zvolit výši úvěru od 30 000 Kč do 1 000 000 Kč. V případě, že byste si chtěli půjčit víc peněz, musíte Lemonero kontaktovat a domluvit se s nimi na vaší konkrétní situaci. Pravděpodobně budete muset doložit detailnější dokumentaci. 

Splacení půjčené částky si můžete rozložit do 3, 6 nebo 12 měsíců podle toho, jaké jsou vaše možnosti. Možnou nevýhodou je, že nehledě na velikost půjčované částky jsou možnosti splácení vždy stejné. Proto jsou při zapůjčení 1 000 000 korun i při ročním splácení měsíční splátky dost velké. Jakmile si nastavíte parametry půjčky, budete muset potvrdit požadované údaje pro vytvoření smlouvy, dodat požadované dokumenty (sken občanského průkazu, výpisy z firemního účtu) a zadat číslo účtu, na které chcete peníze nechat zaslat. Pokud vše proběhne v pořádku, bude vytvořena smlouva, jež ale můžete podepsat online. O schválení úvěru pak budete informováni e-mailem.

A teď některé praktické informace, které vás určitě zajímají: 

Jaký je nabízený úrok?

Úrok je 0,99 % z půjčované částky, jež je spolu s ní rozpočítán do měsíčních splátek. Kromě úroku Lemonero nemá žádné další poplatky a půjčky nabízí bez ručení. Navíc, pokud byste se rozhodli, a bylo by to ve vašich možnostech, splatit půjčku s předstihem, je to možné a v tom případě vám úrok bude odpuštěn a vy můžete doplatit pouze půjčenou částku. Jelikož úrok je rozpočítán mezi všechny měsíční splátky, část úroku už bude uhrazena, ale ten zbývající vám bude odpuštěn. Jen předtím musíte kontaktovat Lemonero, aby se na to připravili, jde totiž o administrativně náročnější krok. 

Jak rychle bude půjčka vyřízená?

Proces žádání o půjčku trvá přibližně deset minut. A jakmile bude provedena kontrola a uzavřena smlouva, peníze budou převedeny na účet, který jste zadali, nejpozději do tří pracovních dnů. Pokud vše půjde hladce, může to být i do čtyřiadvaceti hodin. 

Za jakých podmínek bude půjčka schválená? 

V první řadě je důležité říct, že Lemonero schvaluje až 80 % žádostí. Nejdříve vyhodnotí specialisté Lemonera s pomocí umělé inteligence, algoritmů a dostupných dat, jestli jste vhodným kandidátem na půjčku. 

Pokud by váš e-shop neprošel hodnocením Lemonera, může to být proto, že máte krátkou historii nebo nedostatečný obrat. Pokud si ale necháte doplněk aktivní, ve chvíli, kdy se situace změní, vás Lemonero kontaktuje a o půjčku si budete moct zažádat. 

Jde o službu cílenou na malé a začínající e-shopy, které by mohly mít problém získat podporu u již zavedených bankovních institucí, které potřebují mnohem větší záruky. Zároveň ale Lemonero díky své spolupráci s Komerční bankou dodává službě na vážnosti a bezpečnosti. Přesto by obchodníci měli dobře zvážit, zda jsou schopni splátky platit, protože jde přece jenom o půjčku. 

VYZKOUŠEJTE LEMONERO ZDARMA

📧 Zákaznická podpora - 10/10

Jako jiné služby, Lemonero nabízí různé podpůrné materiály. Jelikož ale samotné používání služby je velmi jednoduché a intuitivní, jde převážně o rady, návody a tipy na financování e-shopu, jejich správu a založení. Informace můžete čerpat buď s Finanční Akademie, kde najdete videa na různá témata (jak získat investora, kolik stojí vytvoření e-shopu), nebo z blogu Lemonera, kde se dozvíte nejen novinky, které služba nabízí, ale opět různé návody a tipy na to, jak spravovat váš e-shop a zvýšit váš obrat. 

Pokud máte přece jen s doplňkem nějaké potíže a potřebovali byste poradit, můžete kontaktovat podporu Lemonera, a to pomocí chatu, e-mailu nebo telefonu. Podpora funguje od pondělí do pátku mezi osmou a čtvrtou hodinou odpolední. Také můžete svůj dotaz zanechat s pomocí formuláře na webových stránkách, kde zadáte své jméno, e-mailovou adresu a popíšete problém, který vás tíží. 

Každý si tedy najde způsob, jenž mu nejvíc vyhovuje.

Závěrečné hodnocení - 9,4/10

Tento start-up je rozhodně velmi inovativním způsobem, jak podpořit začínající podnikatele a jejich e-shopy. Podmínky pro půjčku nejsou nastaveny tak přísně, takže na ni dosáhne mnohem více e-shopů a díky spolupráci s Komerční bankou máte jistotu, že je služba „pod dohledem“ bankovní instituce. 

Jeho nevýhodou je, že v současné době nabízí své služby pouze pro provozovatele e-shopů na platformách Shoptet, Upgates nebo Eshop-rychle, ostatní mohou vyplnit formulář a doufat, že s jejich e-shopovou službou brzy navážou partnerství. Abychom byli fér, nová partnerství se chystají a v dohledné době budou možnosti pro zájemce rozšiřovat. 

Každopádně jde o velmi zajímavý a inovativní počin, který nabízí podnikatelům nové možnosti, jak svůj e-shop financovat, pokud pro ně není tradiční cesta to pravé ořechové. 

VYZKOUŠEJTE LEMONERO ZDARMA