P

otřebujete psát texty v angličtině a nejste si úplně jisti pravopisem či gramatikou? Grammarly vám může pomoci nejen tyto chyby opravit, ale také váš text učesat, aby pro rodilé mluvčí vypadal přirozeně. Pojďme si spolu projet, co všechno Grammarly nabízí!

🛡️ Důvěryhodnost - 10/10

Grammarly byla založena v roce 2009 Maxem Lytvynem, Alexem Shevchenkem a Dmytrem Liderem. Denně tuto službu používá 30 milionů uživatelů po celém světě.

Služba funguje jako asistent a rádce při psaní v angličtině. Navrhuje vám opravy a různá vylepšení textu, aby zněl co možná nejlépe. Právě proto se společnost věnuje i výzkumu v oblasti počítačového zpracování jazyka – NLP (výzkum lingvistiky ve spojení s umělou inteligencí), aby mohla nadále zkvalitňovat úroveň své služby. Magazín Fast Company, který se zaměřuje na technologie, inovace a design, označil Grammarly za jednu z nejinovativnějších společností na světě v oblasti umělé inteligence. Grammarly také obdrželo na svůj výzkum 200 milionů od investiční společnosti General Catalyst, která investovala také do Airbnb, Canvy nebo Venma.

Společnost Grammarly se na trhu pohybuje už dlouho a je respektovanou, vyzkoušenou a důvěryhodnou službou.

VYZKOUŠEJTE GRAMMARLY ZDARMA

🤖 Zařízení - na čem spustíte službu Grammarly? - 9/10

Texty píšeme pro všemožné účely, ať už jde o e-maily, projevy, články na web nebo o běžnou komunikaci s kolegy. Pokud chcete mít jistotu, že je váš text reprezentativní, potřebujete mít možnost zkontrolovat si ho na různých platformách. Právě proto nabízí Grammarly více možností, jak můžete vaše texty spravovat.

  • Grammarly v prohlížeči/aplikace na plochu – Máte samozřejmě možnost používat službu na webu, nebo si můžete stáhnout aplikaci na plochu. Obě tyto varianty vypadají stejně. Ve vašem účtu uvidíte sekci označenou My Grammarly – tam můžete psát texty, ale také nahrávat texty už existující a provádět úpravy. Dále tam najdete nastavení účtu a seznam aplikací, které Grammarly nabízí – tzn. do kterých programů, nebo zařízení si můžete Grammarly ještě nainstalovat. Také se můžete podívat na přehled všech dostupných tarifů. V aplikaci na ploše můžete pouze upravovat své dokumenty, vše ostatní musíte nastavit v prohlížeči.
  • Grammarly rozšíření do prohlížeče – Grammarly si také můžete přidat do prohlížeče jako rozšíření. Poté, co si ho aktivujete, budou se vám zobrazovat návrhy na úpravy i v emailu, na sociálních sítích, ve Wordpressu či jiných online editorech.
  • Grammarly do Microsoft Office – pokud si stáhnete tento balíček, můžete si Grammarly nainstalovat do Wordu či Outlooku. Tato varianta je vhodná zejména pro ty z vás, kteří neradi pracují v Google prostředí (ať už jde o Gmail či Google Docs).
  • Grammarly klávesnice do telefonu – jelikož v dnešní době čím dál více věcí vyřizujeme přes telefon, Grammarly nabízí také možnost instalace speciální klávesnice jak pro Android, tak pro Apple. Nevýhodou klávesnice je, že je anglická, takže pokud jste zvyklí na české uspořádání písmen na klávesnici, budete si muset zvyknout na rozdíly. V nastavení je možné přidat i českou klávesnici, ale v té se vám nebudou zobrazovat návrhy na opravy. Můžete však mezi jednotlivými klávesnicemi lehce přepínat. TIP: Text si můžete napsat s použitím české klávesnice, pak přepnete na anglickou a provedete opravy.
  • Grammarly pro iPad – od roku 2020 můžete také stahovat Grammarly do Vašich iPadů.
Ukázka toho, jak Grammarly opravuje a vylaďuje texty při psaní e-mailu. Nabídne vám přehled doporučení, které váš text zlepší
Grammarly jako doplněk pro webový prohlížeč.

💰 Cena - 9/10

Grammarly nabízí tři tarify. Od roku 2015 je možné používat bezplatnou verzi, která je ale okleštěná o mnoho funkcí. 

FREEPREMIUMBUSINESS (pro 3 a více lidí)
CENAzdarma30 dolarů měsíčně25 dolarů měsíčně
OPRAVY GRAMATIKY
STYLISTIKA
SPOLUPRÁCE V TÝMU

Grammarly Free – pro jednotlivce

  • Tato verze je zdarma.

Tento tarif nabízí pouze základní opravy gramatiky, pravopisu a interpunkce. Také vám kontroluje, jestli je text výstižný a jestli nepoužíváte zbytečně příliš mnoho slov. 

Premium – pro jednotlivce

  • 30 dolarů za měsíc, pokud chcete platit každý měsíc
  • 20 dolarů za měsíc, pokud chcete platit čtvrtletně
  • 12 dolarů za měsíc, pokud chcete platit ročně

Tento tarif vám, kromě oprav nabízených v bezplatné verzi, zkontroluje také stylistiku, plynnost jazyka, adekvátnost slovní zásoby apod. 

Business – pro týmy (od 3 uživatelů výše)

  • 25 dolarů za jednoho člena, pokud chcete platit měsíčně
  • 12,5 dolarů za jednoho člena, pokud chcete platit ročně
  • Od deseti členů výš, nabízí Grammarly slevu na každého člena (podle toho, kolik členů v týmu je).

Tarif Business nabízí také sedmidenní zkušební lhůtu. Premium a Business nabízí stejné funkce co se týče oprav, ale jelikož Business tarif je určen pro týmy, nabízí speciální funkce určené pro efektivní spolupráci v týmu, které jsou vypsány níže.

Grammarly také nabízí speciální tarif pro vzdělávací (univerzity, knihovny, střední školy) a neziskové organizace. V případě, že máte zájem o vzdělávací tarif, je lepší kontaktovat přímo zákaznickou podporu a domluvit s nimi spolupráci individuálně.

Pokud máte zájem o Grammarly pro neziskové organizace, kontaktujte společnost přes tento odkaz.

A vyplatí se vám Grammarly? V první řadě si musíte vyhodnotit, zda vašim potřebám nestačí funkce dostupné v bezplatné verzi. Můžete si ji například na chvíli vyzkoušet a pak se rozhodnout. Pokud pouze potřebujete zkontrolovat chyby a jde vám o tom, aby váš text byl srozumitelný, bohatě vám postačí bezplatná verze. Pokud však stojíte o to, aby vaše texty byly vyšperkované a abyste svou angličtinu zlepšovali, určitě se vám vyplatí placená verze. Když byste chtěli platit měsíčně, služba se poměrně prodraží. Proto je určitě výhodné platit rovnou za celý rok. V tom případě bychom službu označili za cenově přijatelnou vzhledem k tomu, co nabízí.

VYZKOUŠEJTE GRAMMARLY ZDARMA

📊 Funkce - 10/10

Abyste si mohli vyhodnotit, která verze je pro vás ideální, pojďme se podívat na to, jaké funkce Grammarly nabízí.

Pokud se rozhodnete upravovat text přímo v aplikaci Grammarly, objeví se vám vpravo od textu „Asistent“, u kterého přehledně uvidíte nejen počet doporučených oprav, ale i celkové hodnocení textu a hodnocení jednotlivých kategorií, na které se Grammarly zaměřuje. Na ostatních zařízeních, jako je například rozšíření do prohlížeče nebo Grammarly ve Wordu, uvidíte pouze počty navrhovaných úprav a konkrétní návrhy. Navrhované úpravy zároveň uvidíte přímo v textu, kde budou chybná slova či spojení podtržena. Hned na úvod si také můžete nastavit cíle textu, tedy je-li formální či neformální, jaký má mít tón, pro jaké publikum je určený atd.

Editor Grammarly upozorňuje na všechny chyby a navrhne vám, jak text vylepšit.
Editor Grammarly, který vás upozorní na všechny chyby a navrhne vám, jak text vylepšit.

Jaké typ oprav můžete od Grammarly očekávat?

  • Chyby – Tato funkce je dostupná i pro bezplatnou verzi. Opraví vám vše, co je vyloženě chybné – pravopis, interpunkci a gramatiku. Kromě toho, když u navrhované opravy kliknete na dozvědět se více, ukáže se vám gramatické vysvětlení a příklady použití ve větách.
  • Srozumitelnost – Tato funkce je také dostupná i v bezplatné verzi. Hlídá, aby byl text srozumitelný a aby neobsahoval zbytečná slova.
  • Zapojení čtenáře – Toto je již placená funkce (v bezplatné verzi uvidíte pouze obecné zhodnocení textu – dobré/špatné). Hodnotí, jak moc se vám textem podařilo čtenáře zapojit a zaujmout.
  • Tón – Opět jde o placenou funkci. Hodnotí přednes a tón textu, zda je formální nebo neformální, naštvaný nebo radostný.
  • Pokročilé úpravy – Kromě toho nabízí placené verze Grammarly ještě pokročilé stylistické úpravy: špatně použitá slova, návrhy na lepší, specifičtější výrazy, změnu slovosledu apod.

K některým typům oprav se sice s bezplatnou verzí nedostanete, ale můžete si zkontrolovat obecné hodnocení textu, uvidíte celkový počet navrhovaných úprav a dokonce uvidíte, které věty potřebují upravit. Jediné, co neuvidíte, jsou návrhy na opravu.

Co dalšího nabízí placené verze?

  • Lidský odborník – můžete požádat o pomoc reálného člověka, který se vám na text podívá. Tato funkce se vám bude hodit, pokud budete mít text, u kterého budete chtít mít jistotu, že bude pořádně zkontrolován a zkonzultován.
  • Kontrola plagiátů – Grammarly porovná váš text s miliardou dalších textů na internetu a upozorní vás na části, k nimž je třeba připojit citace. Tato funkce se bude hodit převážně studentům, kteří musí odevzdávat seminární a jiné práce.  
  • Osobní slovník – V nastavení účtu u nastavení jazyka naleznete osobní slovník, kam si můžete ukládat specifická slova, která ve své komunikaci používáte. Můžou to být například jména nebo zkratky spojené s vaší prací, nebo třeba česká slova, která ve své komunikaci nepřekládáte. Tato slova vám pak asistent nebude v textu opravovat.

V čem se ale liší Premium a Business? Kromě toho, že Business je určen pro týmy, nabízí několik funkcí navíc.

  • Podnikový slovník – Tato funkce vám umožňuje vytvořit pro váš tým seznam termínů a různých názvů (např. názvů produktů) tak, aby vaše komunikace jako firmy byla ustálená a srozumitelná.
  • Výstřižky – zde je možné předpřipravit fráze a ustálená spojení nebo i celé odstavce pro váš tým, které pak budou moci ve svých textech používat a ušetří tak čas při psaní.
  • Tón sdělení – můžete si také nastavit tón pro vaši společnost. Váš tým pak ve svých textech uvidí, jak moc se podnikovému tónu blíží, nebo se mu vzdaluje.
  • Analýzy – u business tarifu máte také k dispozici statistiky a analýzy textů vašeho týmu, takže můžete neustále pracovat na zlepšení vašich komunikačních dovedností.
  • Prioritní podpora – podpora se vám bude věnovat rychleji než individuálním uživatelům.
  • Různé role a práva – můžete zde určit, kteří členové týmu budou moci ovládat jaké funkce a jaké budou mít role. Dostupné role jsou vlastník, přispěvatel a uživatel.

💪 Jednoduchost používání - 10/10

Založit si účet na Grammarly je velice jednoduché. Zadáte e-mailovou adresu a jméno, vytvoříte si heslo a je hotovo! Pro registraci můžete také použít svůj účet na Facebooku, Googlu nebo Applu.

Po přihlášení se dostanete do uživatelského rozhraní, kde si můžete upravit nastavení účtu. Zde můžete zadat, jestli používáte Grammarly kvůli práci, škole či pro soukromé účely, jaké typy textů nejčastěji píšete a s jakou tématikou.

Také si tam můžete nastavit jazyky, a to jak váš primární jazyk (čeština zatím v jejich seznamu nefiguruje), tak i variantu angličtiny, kterou chcete využívat. Na výběr je z americké, kanadské, britské a australské. U každé varianty existují rozdíly v pravopisu, slovní zásobě a někdy i gramatice, proto je výhodné nastavit si variantu vždy podle toho, s kým chcete komunikovat. Varianty jde jednoduše měnit, takže můžete u každého textu použít jinou. A to je prakticky vše! Pak už jen měníte texty na základě navrhovaných úprav.

Používání Grammarly je velmi jednoduché, ať už jde o založení účtu, či přímo o využívání služby. Aplikace vám pouze podtrhává slova, či fráze nebo celé věty ve vašem textu, a když na ně kliknete, ukáže se vám navrhovaná úprava.

Nastavení cílů na Grammarly - nastavit můžete například úroveň formálnosti, tón i typ publika, pro které je váš text určený.
Při práci s Grammarly si můžete zvolit úroveň formálnosti, tón i typ publika, kterému je váš text určený.

⚡ Přesnost služby Grammarly - 9/10

Určitě vás zajímá, jak je tato služba přesná. To hodně záleží na tom, zda používáte bezplatnou či placenou verzi. Bezplatná verze vám opraví chyby – špatný pravopis, špatnou interpunkci a gramatické chyby. Znamená to, že v textu mohou zůstat stylistické chyby, nebo může znít rodilému mluvčí lehce nepřirozeně. Není to ale vinou nepřesnosti služby, je to tím, že se na tyto pokročilé opravy program nezaměřoval.

Z naší zkušenosti je program přesný a odhalí veškeré chyby, které jde z textu odvodit. Může se stát, že vám nabídne opravu, která se vám nebude zdát správná. Je to proto, že v textu může hrát roli kontext, který program nemusí znát. Proto je dobré nad každou opravou přemýšlet a také se podívat na přiložené vysvětlení a příklady. To samé platí pro stylistiku, ta je do jisté míry subjektivní. Některá slova tam můžete vložit pro zdůraznění, ale Grammarly je vyhodnotí jako zbytečná. Je na vás, zda je tam ponecháte a jak jsou pro vás důležitá. Finální rozhodnutí je vždy na vás.

⚙️ Zabezpečení vašich dat - 10/10

Infrastruktura Grammarly má hosting na Amazon Web Services, pouze malá část serverů je však přístupná na internetu a ty jsou ukryty za firewallem. Uživatelská data jsou umístěna na soukromé síti Grammarly na jejich zabezpečené cloudové platformě. Každý uživatel má přiřazený unikátní ID kód. Všechna data a dokumenty jsou s ním propojeny. Jsou tedy anonymní a zašifrovaná.

Grammarly každý rok provádí kontrolu všech bezpečnostních systémů, aby zaručila, že všechna data a dokumenty uživatelů jsou v bezpečí a nemohou být zneužity. Podrobnější informace si můžete přečíst na jejich webových stránkách, je tam také veškerá dokumentace, jak k GDPR, tak i k různým technologickým softwarům a nastavením.

📧 Zákaznická podpora - 7/10

Grammarly vám nejdříve nabídne nápovědu, ve které můžete odpovědi na své otázky dohledat. Nápověda je pouze v angličtině. Vzhledem k tomu, že jde o službu, která se věnuje výhradně psaní v angličtině, předpokládá se, že uživatelé nápovědě budou rozumět. To samé platí i pro podporu, komunikace je nastavená v angličtině. Kromě odpovědí na různé otázky, naleznete v nápovědě také sekci Tipy a návody. Výhoda nápovědy je, že v ní můžete také vyhledávat pomocí klíčových slov a nemusíte ji celou procházet, abyste se dobrali odpovědi.

V případě, že v nápovědě nenaleznete, co jste hledali, můžete kontaktovat zákaznickou podporu pomocí formuláře. Telefonní číslo a e-mail bohužel nejsou pro zákaznickou podporu uvedeny. Nejdříve si vyberete téma, jehož se vaše otázka týká a poté můžete položit dotaz. Pokud jste přihlášeni ke svému účtu, žádné jiné údaje zadávat nemusíte. Odpověď vám přijde na email, který je s účtem propojený. V případě, že ještě účet nemáte, zadáte také e-mailovou adresu. Naše dotazy na zákaznickou podporu byly zodpovězeny po necelém dni a tón e-mailu byl velmi formální, ale příjemný.

Vzhledem k tomu, že není jiná možnost, jak společnost kontaktovat než přes formulář, pokud vám něco není jasné a potřebujete, aby vám to někdo pořádně vysvětlil, není tento způsob příliš efektivní a může se protáhnout. Pokud ale máte bezplatný, nebo Premium tarif, většinu odpovědí naleznete v nápovědě. Grammarly je také dost intuitivní.

✏️ Pro koho je vhodná služba Grammarly

Služba je vhodná pro ty, kteří potřebují psát texty v angličtině, ať už z pracovních, studijních či osobních důvodů, a chtějí mít jistotu, že texty nebudou obsahovat chyby a budou pro příjemce srozumitelné.

✅ Závěrečné hodnocení- 9/10

Tato služba je propracovaný jazykový rádce založený na výzkumu lingvistiky a umělé inteligence. V tuto chvíli na trhu nemá konkurenci. Žádná jiná služba nenabízí tak rozsáhlé využití. Nevýhoda této služby je, že funguje (alespoň zatím) pouze pro angličtinu.

Pokud ovšem angličtinu v psané formě využíváte, tuto službu vám můžeme upřímně doporučit.

VYZKOUŠEJTE GRAMMARLY ZDARMA